Impact

IMPACT van de Urban Forests


Het creëren van een Miyawaki-bos is goed voor het opzetten van een echt bosecosysteem. In de loop der jaren vestigen zich bloeiende planten, kruiden, mossen, schimmels en paddestoelen onder de bedekking van de bomen. Het bos dient als toevluchtsoord voor vele dieren: vogels, insecten en kleine zoogdieren. Uit een studie van de Nederlandse universiteit van Wageningen is gebleken dat de biodiversiteit van dieren in een Miyawaki-bos gemiddeld 18 keer groter is dan in een conventioneel stedelijk bos.

Een Miyawaki-bos is een prachtig ecosysteem dat op een participatieve manier is gecreëerd en dat je van seizoen tot seizoen ziet groeien. Het is alsof je een vriend leert kennen. Microbossen bevinden zich dicht bij huis, in je tuin, in je buurt, op je school of op het terrein van je werkplek. Ze creëren een landschap vol leven, met aantrekkelijke vormen en kleuren. Je kunt er rondlopen en genieten van een moment van rust en stilte om de natuur te observeren en de geuren van de aarde op te snuiven.

Zich kunnen onderdompelen in het groen van een Miyawaki bosje betekent genieten van een moment van welzijn. Bossen als onderdeel van de leefomgeving, helpen stress, hart- en vaatziekten en aandoeningen van de luchtwegen te verminderen. Als plaats om te wandelen en tijdens beplantingsevenementen worden sociale contacten aangemoedigd, vooral in stedelijke gebieden.

Een Miyawaki bos is zowel een spons als een paraplu tegen vervuiling. De bomen zijn in staat de toxische fijne deeltjes via hun bladeren op te nemen en te verwijderen (tot 15% minder fijne deeltjes). Het bladerdak van het bos fungeert eveneens als barrière, waardoor een deel van de verontreiniging niet doorkomt.

In de zomer zijn hitte-eilanden een veel voorkomend verschijnsel in stedelijke gebieden. Bossen, zelfs kleine, verbeteren het thermisch comfort van de mensen in hun onmiddellijke omgeving. Niet alleen is de lucht koeler (tot 20°C koeler dan nabijgelegen betonnen constructies), maar het is er ook minder droog en de vegetatie zorgt voor zeer gewaardeerde schaduw.

Een Miyawaki-bos is een van de meest doeltreffende vormen van begroeiing om lawaai te verminderen. De prestaties van een Miyawaki geluidswalbos verbeteren jaar na jaar naarmate het bosje zich ontwikkelt, met een vermindering tot 10 dB als resultaat. Het is een alternatief voor geluidsschermen. Een Urban Forest is een goedkope en esthetisch aantrekkelijke oplossing.

De biomassa van een 100 m2 groot Miyawaki-bos van gemiddelde leeftijd (enkele tientallen jaren oud) vertegenwoordigt een voorraad van ongeveer 6000 kg koolstofdioxide, d.w.z. twee derde van de jaarlijkse koolstofemissie van een Europeaan. Elk jaar neemt het bos 50 kg kooldioxide extra op. Hoewel de aanplant van bossen niet alle verontreiniging kan compenseren, is het toch een zinvolle milieuactie, aangezien bossen uiteraard ook vele bijkomende voordelen hebben.

Een dichte en diverse vegetatie zoals in Miyawaki-bossen stabiliseert en regenereert de bodem, waardoor regenwater veel beter kan infiltreren. In plaats van samengeperste bodems, die bij hevige regenval kunnen leiden tot afvloeiing en erosie, helpen microbossen het water te infiltreren en onder het bos vast te houden. Dit zorgt voor verkoeling in de warmere maanden dankzij het geaccumuleerde vocht. De activiteit van micro-organismen in de aanwezigheid van bomen verbetert de structuur van de bodem, bevordert de beluchting en houdt de bodem koeler en productiever.

Woningen met een Miyawaki bosje in de buurt kunnen gemakkelijk enkele duizenden euro’s in prijs stijgen. Het spreekt vanzelf dat een groenere en natuurlijkere plaats om te wonen zeer aantrekkelijk is: de bewoners genieten er van alle bovengenoemde voordelen.

Wil je meer weten over de benchmarkonderzoeken?

Of wil je vrijblijvend laten nagaan of een bepaald perceel in aanmerking zou komen voor de aanleg van een Miyawaki mini-oerbos, neem zeker even contact op.

?  >>> Raadpleeg het rapport